Terugblik Q2 2016
Zat in het eerste kwartaal de beweeglijkheid met name in het begin van het jaar door groeivertraging in China en de lagere olieprijs bleek in het tweede kwartaal het venijn in de staart te zitten. De toch nog onverwachte uitkomst van het referendum aangaande de Brexit deed de beurzen op vrijdag 24 juni zinderen. Een politieke impasse, onzekerheid omtrent de tijdslijn van uittreden en de mogelijke knauw die de, fragiele, aantrekkende wereldeconomie hier mogelijk mee te maken krijgt. Door de uitslag van het referendum lijkt het recessiespook ook weer terug op de beurzen.

Het tweede kwartaal stond in het teken van aanhoudend lagere rentes, uitstel van renteverhogingen van de FED, gemiddeld licht lagere dan verwachte bedrijfswinsten, een toenemende onzekerheid of na het referendum de Brexit daadwerkelijk gaat plaatsvinden en de mogelijke gevolgen hiervan. Al met al ingrediënten die de beleggers in een wederom beweeglijk kwartaal brachten waarin de AEX bijvoorbeeld 456 punten maar ook 402 punten gestaan heeft. Daarbij is de Duitse 10 jarige staatsrente van 0,27% naar -0,12% gedaald is.

Verwachtingen Q3 2016
Volatiliteit zal ook in het derde kwartaal de markten domineren. De onderliggende economische groei in de wereld is robuust maar politieke onzekerheid zal tussentijds de markten negatief beïnvloeden. Het vervolg na de onverwachte uitkomst van het referendum zal daar een oorzaak van zijn. Daarnaast is er op dit moment de onzekerheid over de aanpak van de slechte leningen in Italië, komen er nog diverse besluiten van centrale banken en de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal verder geïntensiveerd worden.

Samenvattend:

  • De economische groei in de wereld blijft robuust. De onverwachte uitkomst van het referendum in VK heeft negatieve gevolgen voor de groeiverwachtingen in Europa;
  • De politieke onzekerheid zal ook het komende kwartaal groot zijn. Dit zal zorgen voor volatiliteit op de markten;
  • De rente zal in Europa nog lang laag blijven terwijl in Amerika verdere renteverhogingen verwacht worden;
  • Het verkopen van volatiliteit blijft een belangrijk thema.

Voor de uitgebreide terugblik en visie: Klik hier