Terugblik

De economische groei is in de eerste 6 maanden van het jaar verder aangetrokken, conform onze verwachting. Aan de hand van onze belangrijkste uitgangspunten aan het begin van het jaar laten wij u zien in hoeverre dit een bijdrage heeft geleverd aan het behaalde rendement.

Positieve bijdrage aan het resultaat;

  • Aandelen overwegen ten laste van obligaties.

De MSCI World index heeft tot op heden een rendement behaald van 4,51% in euro’s, De wereldwijde obligatie index heeft in euro’s een rendement behaald van 1,14%. Hiermee is onze positieve visie op aandelen uitgekomen. De verwachting was echter dat het verschil groter zou zijn. Zowel de positieve performance van de obligaties als het relatief lage rendement van aandelen, gecorrigeerd voor valuta effecten, is anders dan wij verwacht hadden.

  • Sector Technologie overwegen

Een van onze favoriete sectoren is Technologie. Met name onze positie in de Powershares QQQ heeft over het eerste half jaar +7,82% netto resultaat geboekt. Daarnaast hebben we begin dit jaar een positie ingenomen in een tracker op Cyber Security aandelen. Na de recente wereldwijde hacks beginnen ook hier de eerste resultaten zichtbaar te worden.

Neutrale bijdrage aan het resultaat:

  • De beweeglijkheid zal in 2017 groot zijn als gevolg van de politieke onzekerheid.

Tot op heden is de beweeglijkheid op de beurzen uitgebleven. De verkiezingen in Europa (NL en FR) zijn goed verlopen maar ook onverwachte uitslagen zoals de uitkomst van de verkiezingsuitslag in de UK of alle affaires rond Trump leiden niet tot grotere uitslagen. In februari gingen de beurzen hard omhoog en hierna hebben de markten een vlak verloop laten zien met weinig beweeglijkheid.

Conclusie:

Tot op heden is 2017 geen eenvoudig beleggingsjaar geweest. Onze economische visie is nog steeds gelijk aan het begin van het jaar. Dit is echter nog niet volledig tot uiting gekomen in de resultaten van de portefeuilles. Daarnaast is er door de lage beweeglijkheid  weinig ruimte geweest om met het actieve beleid van Vuurenvaart extra toegevoegde waarde te kunnen leveren. Wij voelen ons echter comfortabel bij de ingenomen posities en kijken vol vertrouwen uit naar de tweede helft van 2017.

Voor de uitgebreide terugblik, visie en volledige punten van de visie: Klik hier