Terugblik
De volatiliteit is terug! Na het relatief saaie beursjaar 2017 met weinig beweeglijkheid is er in het eerste kwartaal van 2018 al weer genoeg gebeurt. Na een flitsende positieve start in de eerste weken van het jaar kwam snel de eerste correctie. Hier was niet echt een aanleiding voor en werd vooral bestempeld als een technische correctie, maar resulteerde wel in een daling van 7,5%.

Bij het herstel wat hier op volgde waren het vooral de technologie aandelen die de kar trokken en weer richting nieuwe hoogtepunten gingen. De meer traditionele aandelen als banken en oliemaatschappijen profiteerden niet van het herstel waardoor ook indices wereldwijd nog in de min stonden voor dit jaar.

Vervolgens kwam hier nog een nieuwe correctie overheen als gevolg van de invoering van importtarieven op staal en aluminium door Trump en het gevaar dat dit uitmond in een wereldwijde handelsoorlog met Amerika.

In de laatste weken waren het met name de voedingsmiddelen en oliemaatschappijen die de kar trokken terwijl technologiebedrijven onder druk stonden. Dit als gevolg van het privacy schandaal rond Facebook, waarbij de hele sector over 1 kam werd geschoren.

Dit heeft allemaal plaatsgevonden in een wereldeconomie die goed op stoom is en een hoge groei laat zien. Ook de resultaten en verwachtingen van bedrijven zijn positief geweest. Markten houden echter niet van onzekerheid en kunnen soms erg nerveus reageren.

Ook in de obligatiemarkt was het nodige vuurwerk te zien. Binnen een maand liep de 10-jaars rente van een Nederlandse staatsobligatie op van 0,55% naar 0,80% met als gevolg dalende obligatiekoersen. Inmiddels is de rente wel weer teruggezakt naar 0,70%.

Op valutagebied was het ook alles behalve rustig. De dollar verloor alleen al in januari 5% van zijn waarde t.o.v. de euro en werd het door vele banken afgegeven koersdoel voor eind 2018 direct behaald. Hierna stabiliseerde dit.

Verwachting Q2 2018
Eind vorig jaar voorspelden we voor 2018 een hoger dan verwachte inflatie en economische- en demografische veranderingen door toenemende technologische innovaties. Aan het einde van het eerste kwartaal zien we daar indirect al de gevolgen van door opgelegde importheffingen door de regering Trump op staal en aluminium. Deze importheffingen worden door analisten gezien als een schot voor de boeg. De eigenlijke boosdoener is de voorsprong die China ontwikkelt op technologisch gebied. Dit is mede gebaseerd op (gekochte) kennis uit het Westen en de beperkingen die de VS en Europa ervaren in de toegang tot Chinese kennis en producten. Het dreigen met een handelsoorlog moet China tot de onderhandelingstafel dwingen om tot nieuwe, betere afspraken te komen waarbij het handelstekort van de VS eveneens terug gedrongen zou moeten worden. Hier tegenover staat dat in 2018 zo´n 25% van de Amerikaanse Staatsschuld geherfinancierd moet worden. China is een grote belegger in Amerikaans staatsschuld en heeft daarmee een belangrijke troef in handen.

De onzekerheid over de uitkomst van deze dreiging tot handelsoorlog heeft mede sinds lange tijd de beweeglijkheid op de financiële markten teruggebracht. Ondanks deze onzekerheid blijven wij positief over aandelen en onderwegen wij obligaties. Met name de wereldwijde robuuste groei- en sentimentscijfers blijven een fundament onder de markten.

Voor de uitgebreide terugblik, visie en volledige punten van de visie: Klik hier