Terugblik

In het 3e kwartaal hebben zowel aandelen als obligaties een positief resultaat behaald. Tot op heden is 2019 hierdoor een zeer goed beleggingsjaar met bovengemiddelde rendementen.

Net als in het vorige kwartaal was ook dit kwartaal opnieuw beweeglijk. Hierbij speelde politieke onzekerheid wereldwijd een grote rol. In juli stegen de beurzen naar de hoogste niveaus ooit. Dit was het gevolg van een combinatie van goede kwartaalcijfers van bedrijven en constructieve gesprekken tussen Amerika en China over de handelsoorlog. Begin augustus verloor de aandelenmarkt in een paar dagen tijd ruim 5% van zijn waarde, Dit werd voornamelijk veroorzaakt door het oplaaien van de handelsoorlog, het opschorten van de onderhandelingen en het invoeren van importtarieven. Vanaf eind augustus vonden de markten de weg weer omhoog. Zeker nadat in zeer korte tijd op het politieke vlak wereldwijd positieve berichten verschenen:

  • Onderhandelingen tussen Amerika en China hervat, importtarieven uitgesteld
  • In Engeland geen meerderheid voor een no-deal Brexit waardoor de kans op uitstel is toegenomen.
  • Italië heeft een nieuwe regering kunnen vormen, hierdoor blijven vervroegde verkiezingen uit.

Verwachting

Op het moment van schrijven staan de westerse beurzen op het hoogste niveau van het jaar. En dat in een periode dat de media vol staan met termen als “groei vertraging”, “aankomende recessie” en  “volgende crisis”.  Ook op het politieke vlak is er nog voldoende onzekerheid. Hierbij zijn de handelsoorlog tussen de VS en China en de Brexit de twee meest in oog springende onderwerpen.

Ten opzichte van het vorige kwartaal zijn de groeiverwachtingen voor zowel 2019 en 2020 fors naar beneden bijgesteld.

Voor de uitgebreide terugblik en uitgebreide visie: klik hier

U kunt inloggen met de gebruikersnaam: Vuurenvaart en het bij u bekende wachtwoord. Mocht u deze niet meer weten, kunt u een e-mail sturen naar birgit@vuurenvaart.nl