Terugblik 4de kwartaal 2019

We kunnen terugkijken op een zeer goed 4e kwartaal waardoor het jaar 2019 de boeken in gaat als één van de beste jaren uit de geschiedenis. Maar ook dit kwartaal kende een hoge beweeglijkheid die grotendeels te herleiden is naar de handelsoorlog tussen Amerika en China. In de eerste dagen van oktober corrigeerden de markten bijna 4% nadat werd aangegeven dat de eerste fase van een handelsovereenkomst op een laag pitje kwam te staan. Doordat dit later weer werd afgezwakt en de kwartaalcijfers van bedrijven over het algemeen veel beter dan verwacht waren herstelde de beurzen met ongeveer 8% richting eind november en werden nieuwe records neergezet. Begin december was er nog een kleine correctie als gevolg van negatieve berichten over de handelsoorlog. Dit bleek ook al snel weer opgelost te zijn waardoor eind december weer nieuwe hoogtepunten zijn bereikt. Onze aandelen benchmark, de MSCI World index, noteert als gevolg van dit positieve sentiment +6,4% in het 4e kwartaal.

Voor reguliere obligaties was het 4e kwartaal ongunstig. De 10-jaars rente in Europa steeg met 0,4% en de 10-jaars rente in Amerika steeg met 0,2%. Door de beter dan verwachte resultaten van bedrijven en de ontwikkeling van de economie is de recessie angst meer naar de achtergrond gedrongen. Hierdoor is verdere stimulering door centrale banken in de vorm van renteverlagingen en geld bijdrukken even op pauze gezet.

Verwachtingen (1e kwartaal) 2020

Het is nog maar 3 maanden geleden dat in de media veelvuldig de termen “aankomende recessie” en “volgende crisis” werden genoemd. Daar is op dit moment niet veel meer van over en dat is in onze ogen ook terecht. De economie groeit, blijft ook groeien, op een laag tempo, met een lage inflatie en een hierbij horende lage rente.

Politieke onzekerheid komt en gaat. Deze kan op dagbasis de markten beïnvloeden maar op een iets langere termijn gaat de groei onverminderd door.

De economische groei voor 2020 is ten opzichte van 3 maanden geleden met 0,1% naar boven toe bijgesteld voor de wereld. De verwachting is dat het in iedere regio dit jaar iets beter gaat dan eerder verwacht, behalve in Japen waar de groei naar beneden is bijgesteld. Het feit dat er op korte termijn een fase 1 handelsdeal komt tussen Amerika en China zorgt ervoor dat de investeringen en handel weer iets harder stijgen dan eerder gedacht.

Voor de uitgebreide en volledige terugblik en uitgebreide visie: klik hier

U kunt inloggen met de gebruikersnaam: Vuurenvaart en het bij u bekende wachtwoord. Mocht u deze niet meer weten, kunt u een e-mail sturen naar info@vuurenvaart.nl