In 2021 zal de economische activiteit terugkeren naar een normaal niveau. Dit zal echter niet betekenen dat alles terug gaat naar hoe het was. Er zal een nieuwe economische realiteit ontstaan waarbij zowel digitale innovatie en duurzaamheid een belangrijke rol zullen gaan spelen.

Het herstel zal ook anders zijn dan in een normale economische cyclus. Zodra de wereld weer open gaat als gevolg van de grootschalige uitrol van het Covid-19 vaccin vindt een snelle herstart van de economie plaats. Overheden en centrale banken hebben alles in het werk gesteld om zowel de inkomens van burgers als de continuïteit van bedrijven in stand te houden. Uitgestelde consumentenuitgaven en investeringen van bedrijven zullen voor een snel herstel van de economie zorgen in 2021. De economische schade zal hierdoor veel kleiner zijn dan die van de wereldwijde financiële crisis maar de verdeling tussen winnaars en verliezer is extremer.

Covid-19 in 2021

Ook dit jaar hebben we een 3-tal scenario’s uitgewerkt waarbij het basis scenario de meest realistische verwachting is. Hierbij is het grootste verschil in welk kwartaal het Covid-19 vaccin wereldwijd grootschalig beschikbaar is.

Basis scenario

Een effectief vaccin komt in het 2e kwartaal van 2021 grootschalig beschikbaar. Als gevolg hiervan zal de economie wereldwijd groeien en in 2022 weer volledig hersteld zijn. De wereldeconomie zal na een krimp van 3,9% in 2020 met 5,3% groeien in 2021. De aandelenmarkt zal in aanloop naar deze uitrol verder gaan herstellen. Hierbij zullen met name de achtergebleven sectoren profiteren van de heropening zoals energie, industrie, cyclische consumenten uitgaven en bepaalde financiële instellingen.

Voor de uitgebreide en volledige terugblik en uitgebreide visie: klik hier

U kunt inloggen met de gebruikersnaam: Vuurenvaart en het bij u bekende wachtwoord. Mocht u deze niet meer weten, kunt u een e-mail sturen naar info@vuurenvaart.nl