De economische groeiverwachtingen zijn in het eerste kwartaal naar boven bijgesteld. In het tweede kwartaal zal het Covid-19 vaccin grootschalig beschikbaar komen en met een toenemend aantal vaccinaties zal de wereld steeds verder open gaan. Tegelijkertijd wordt de economie ondersteund door fiscale stimuli van overheden die voor een extra versnelling van de groei zorgen.

Onze verwachting dat 2021 een volatiel jaar zou worden is in het eerste kwartaal in ieder geval uitgekomen. Weken van forse stijgingen zijn afgewisseld met weken met forse dalingen. Hierbij zat er ook veel verschil tussen de winnaars en de verliezers.

In de eerste weken van 2021 waren het met name technologiebedrijven en China die sterk in waarde stegen. Dit waren ook de winnaars van 2020. Dit zag je ook terug in het rendement van onze modelportefeuilles (zie grafiek met het resultaat van onze modelportefeuille; midden). Vanaf half februari kantelde dit volledig naar de achtergebleven sectoren. Dit zijn de sectoren die tijdelijk profiteren van de heropening van de wereldeconomie en deze aandelen zijn daarom het afgelopen kwartaal relatief hard opgelopen. Dit in tegenstelling tot onze langtermijn thema’s die daardoor minder goed hebben gepresteerd. Een belangrijke aanleiding hiervoor was het oplopen van de lange rente in Amerika. De heropening van de wereld na Covid-19 in combinatie met het ruime monetaire en fiscale beleid zou tot hoge inflatie kunnen leiden. Tegelijkertijd zette de Chinese overheid een rem op de groei door de liquiditeit in het systeem te verlagen en de dominantie van grote bedrijven aan te pakken. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat het rendement in onze modelportefeuille in het tweede helft van het kwartaal harder is gedaald dan de benchmark.

Voor de uitgebreide en volledige terugblik en uitgebreide visie: klik hier

U kunt inloggen met de gebruikersnaam: Vuurenvaart en het bij u bekende wachtwoord. Mocht u deze niet meer weten, kunt u een e-mail sturen naar info@vuurenvaart.nl