Economie

Geen recessie in 2022

De wereldwijde economie zal in 2022 verder groeien. De heropening van de economie zorgt voor een impuls van zowel consumenten als producenten. Het Covid-   19 virus zal zich in een golfbeweging laten zien maar we leren er steeds beter mee leven waardoor de gevolgen steeds kleiner zullen zijn.

Aandelen

Aandelen favoriete beleggingscategorie

Wij verwachten met aandelen het hoogste rendement te kunnen behalen en blijven dan overwogen in deze beleggingscategorie. Bedrijven die in staat zijn om de hogere prijzen door te kunnen berekenen en hun marges kunnen handhaven hebben hierbij onze voorkeur.

Inflatie

De grootste onzekere factor in 2022

Inflatie is een onzekere factor voor volgend jaar. Het is onduidelijk of en wanneer de belangrijkste aanjagers van de inflatie (tekorten in de toeleveringsketen, stijgende energie prijzen en tekort aan arbeid) zullen gaan afnemen.

Politiek

Zorgt voor volatiliteit

Geopolitieke spanningen kunnen tussentijds voor onrust en onzekerheid zorgen. Hierbij kijken we met name naar de relatie tussen de VS en China, de mogelijke inval van Rusland in de Oekraine en de mogelijke inval van China in Taiwan. De economische belangen zijn echter voor alle partijen dusdanig groot dat wij niet  verwachten dat dit de economische groei zal schaden.

Centrale banken

Sterkere dollar in 2022

De monetaire verruiming in Amerika zal in 2022 afgebouwd gaan worden als gevolg van de hoge inflatie. Hierbij sluiten we de eerste verhogingen in de korte rente niet uit. In Europa worden geen aanpassingen van het huidige beleid verwacht. Dit verschil in beleid zal niet alleen leiden tot een stijging van de rente maar ook tot een   sterkere dollar.

Obligaties

Diversificatie in een lage rente omgeving

In de huidige lage rente omgeving met de kans op stijgende rentes valt met reguliere obligaties geen rendement te behalen. Wij richten ons daarom op alternatieve beleggingsoplossingen waarmee we met een vergelijkbaar risico een positiever rendement kunnen behalen.

De beweeglijkheid zal toenemen in 2022.

Actief beheer van uw portefeuille biedt meerwaarde.