De aandelenmarkt is in de eerste helft van het jaar fors gedaald en kent één van zijn slechtste periodes uit de geschiedenis. De MSCI All Countries index is dit jaar met 14,2% gedaald.Als gevolg van de stijging van de lange rente zijn obligaties geen veilige haven gebleken. De Barclays Global Aggregate Bond index is met 9,5% gedaald.

De belangrijkste oorzaak van deze daling is de hoge inflatie. Deze is niet alleen veel hoger dan verwacht maar blijft ook veel langer op een te hoog niveau. Aan het begin van het jaar gingen we uit van een piek in de inflatie in het voorjaar. Dit als gevolg van de heropening van de economie. De inflatie zou in de loop van het jaar weer zakken naar het gewenste niveau van 2% als de extra vraag vanuit de heropening en de problemen in de bevoorradingsketen zouden zijn opgelost. Door de verwachte tijdelijkheid van de inflatie lagen forse rentestijgingen niet in de lijn der verwachting.

De uitbraak van de oorlog in de Oekraïne heeft echter tot een stijging van de energie- en voedselprijzen geleid. Daarnaast gingen grote delen van China in een zware lock-down als gevolg van toenemende Covid-19 gevallen. Als gevolg hiervan is de inflatie niet alleen veel hoger maar zal ook langer hoog blijven.

Begin dit jaar spraken we over een jaar van twee delen. De eerste helft zou sterk zijn door de uitwerking van de enorme stimuleringen uit de Covid periode. Het tegendeel was waar. Het afgelopen half jaar hebben de financiële markten een forse stap teruggedaan door verslechterde omstandigheden op veler vlakken zoals oorlog, lockdowns, oplopende rente, inflatie en verkrappende centrale banken. De kans op recessie neemt almaar toe, maar dit moment is het te vroeg om te bepalen of een (wereldwijde) recessie al is in geprijsd. Vanuit een defensieve positie staat Vuurenvaart klaar om de komende uitdagingen aan te gaan en actie te ondernemen waar de kansen in de markt liggen.

Voor de uitgebreide en volledige terugblik en uitgebreide visie: klik hier

U kunt inloggen met de gebruikersnaam: Vuurenvaart en het bij u bekende wachtwoord. Mocht u deze niet meer weten, kunt u een e-mail sturen naar info@vuurenvaart.nl