We starten het jaar met een lichte overweging in aandelen. We verwachten geen krimp van de economie, de waardering is aantrekkelijk en op een langere beleggingshorizon zijn aandelen de beste bescherming tegen inflatie. Hierbij hebben we een voorkeur voor defensieve sectoren zoals: gezondheidszorg, basis consumptiegoederen en energie. Deze sectoren hebben over het algemeen ook een hoog dividend en een lage koers/winst verhouding.

Obligaties zijn weer een interessante beleggingscategorie geworden na de forse stijging van de rente. Hierbij hebben we een voorkeur voor kortlopende obligaties aangezien hiermee met minder risico een vergelijkbaar rendement kan worden behaald dan met obligaties met langere looptijden.

In de loop van 2023 zullen de marktomstandigheden veranderen. De economie begint weer aan te trekken, de inflatie is verder gedaald, centrale banken kunnen stoppen met het afremmen van de economische groei. In deze fase loont het om meer risico te nemen. Een draai van defensieve aandelen naar langere termijn groei aandelen en cyclische aandelen. Het kopen van obligaties met een langere looptijd en lagere kredietwaardigheid is dan ook interessant als we een bevestiging hebben dat we de piek in de lange rente hebben gehad.

Onze uitgebreide visie kunt u terugvinden in MyRapper of klikĀ hier.