❖ Langer hoge inflatie grootste oorzaak onrust op de financiële markten
❖ Centrale banken verhogen versneld de korte rente
❖ Kans op een recessie neemt toe
❖ Defensievere invulling van de portefeuille is passend in huidige onzekerheid

De MSCI All Countries index is dit kwartaal met 1,4% gedaald en staat dit jaar op -15,4% (gemeten in EUR). De Barclays Global Aggregate Bond index is dit kwartaal met 4% gedaald en staat dit jaar op -13,5%.

Het derde kwartaal van 2022 had duidelijk 2 gezichten. In de eerste helft van het kwartaal stegen de aandelenmarkten met meer dan 10% en stegen de obligatiemarkten met 4%. Dit was het gevolg van goede kwartaalresultaten van bedrijven en de eerste signalen dat de inflatie begon te dalen. De hoop dat centrale banken minder agressief de korte rente moeten verhogen en zodoende een potentiële recessie kunnen vermijden was de belangrijkste reden voor dit optimisme.

In de tweede helft van het kwartaal bleek echter dat de inflatie verder was gestegen i.p.v. een verwachte daling. Centrale banken in zowel Amerika als Europa hebben daarom versneld de korte rente verhoogd. De ECB heeft met een niet eerder vertoonde 0,75% verhoging in 1 keer een einde gemaakt aan de negatieve rente. De korte rente in Europa staat nu op 0,5%. In Amerika is de korte rente zowel in juli als september met 0,75% verhoogd waardoor de korte rente nu is gestegen tot 3,25%.

Voor de uitgebreide en volledige terugblik en uitgebreide visie: klik hier