Wat is er aan de hand?

Zoals u heeft gehoord en gezien, is de financiële sector sinds vrijdag 10 maart sterk geraakt door het faillissement van drie Amerikaanse banken in korte tijd; Silvergate, Signature en de  Silicon Valley Bank (‘SVB’), een middelgrote bank in de VS. Vorige week vrijdag is de Amerikaanse First Republic met een kapitaalinjectie van $ 30 mrd gered. Tegelijk kwam het Zwitserse Credit Suisse in het nieuws nadat bleek dat de bedrijfsvoering te rooskleurig was voorgesteld, waardoor het aandeel hard werd geraakt. Maandag 20 maart werd bekend dat Credit Suisse wordt overgenomen door UBS.  Het bovenstaande leidde tot een snelle daling van het vertrouwen in het financiële systeem met als gevolg een negatieve weerslag op de financiële markten.  De aandelenmarkten daalden fors en met name de financiële sector. Daar tegenover stegen de koersen van obligaties relatief  hard met als gevolg een zeer snelle rentedaling. In onzekere tijden zoeken beleggers beschutting in risicomijdende alternatieven zoals Staatsleningen.

Wat ook bijdroeg aan de rentedaling is dat beleggers er onmiddellijk vanuit gingen dat door de onrust in de financiële sector de centrale banken in de VS en Europa meer terughoudend zullen zijn met verdere renteverhogingen. Afgelopen donderdag werd bekend dat de ECB de rente met 0,5% heeft verhoogd naar 3%. Woensdag 22 maart zal de FED besluiten of zij de rente gaan verhogen of niet. Wij verwachten dat de FED zal besluiten om de rente met 0,5% te verhogen.

Zondag heeft UBS aangekondigd dat zij Credit Suisse zullen overnemen. UBS heeft, door deze overname te doen, Credit Suisse gered en ervoor gezorgd dat de financiële markten konden stabiliseren.

UBS geeft in een persbericht het volgende aan “De combinatie van de twee toonaangevende banken van Zwitserland – die een gecombineerde ervaring van meer dan 300 jaar vertegenwoordigen – is een moment van historisch belang voor onze industrie. Het brengt twee wereldwijd opererende banken samen, met aanvullende sterke punten en achtergronden, evenals een diepgaand wederzijds begrip voor elkaars bedrijven en culturen. Het is ook een kans voor ons om onze strategie te versnellen, om onze leidende markt positie op het gebied van vermogen en vermogensbeheer te versterken, onze aanwezigheid in belangrijke markten uit te breiden en ons productaanbod te verbreden.

Acties

Bovenstaande problematiek vinden wij niet vergelijkbaar met de financiële crisis van 2008, toen veel bankinstellingen overeind gehouden moesten worden door hun posities in ‘giftige hypotheek producten’. Nu zijn de balansen van (met name grote Europese) financiële instellingen veel sterker.  Het is dan nu niet zozeer een kwestie van financiële gezondheid (solvabiliteit) maar van liquiditeit en vertrouwen in de sector. Deze is grotendeels op orde en wordt gegarandeerd door de overheid, die daarmee een verdere bank run voorkomen heeft.

Wij hebben hierop geacteerd door na de daling van vorige week en afgelopen maandag 20 maart onze positie in Europese financiële instellingen te verhogen. Wij hadden een onderwogen positie in deze sector en na deze aankoop is de weging opgehoogd naar neutraal.

Daarnaast hebben wij van deze daling geprofiteerd om de weging in aandelen weer terug te brengen naar de oorspronkelijke weging door het verhogen van de positie in duurzame energie. Het fonds waarin wij beleggen zit voor een groot deel in technologie en met name in semiconductors en industrie.

Amerika heeft eind 2022 een wet ondertekend die 369 miljard dollar aan subsidies verleent aan bedrijven die investeren in de groei , verduurzaming en onafhankelijkheid van de Amerikaanse economie. Bedrijven kunnen hier alleen voor in aanmerking komen wanneer ze actief zijn in de VS. De subsidies zorgen voor een extra stimulans in groei en winst door het profiteren van deze wetgeving. De daling van afgelopen week was voor ons een mooi moment om onze positie in de profiterende sectoren verder aan te zetten.